Faskiatekniikat
Faskiatekniikat
Faskiatekniikoiden tavoitteena on palauttaa lyhentyneessä tai venyneessä tilassa olevat lihakset normaaliin pituuteensa.
Aina, kun hierotaan ja käsitellään lihaksia, käsitellään myös kalvorakenteita, hermostoa, verisuonistoa ja vaikutetaan lymfakiertoon. Faskiatekniikat eli lihaskalvohierontatekniikat eivät siten ole pelkkää lihaskalvon käsittelyä. Pelkkää kalvoa ei voi käsitellä, joten faskiakäsittely ja kalvokäsittely voivat olla harhaanjohtavia.
Itse käytän ennemmin sanaa faskiatekniikat, joka kuvaa paremmin sitä, että käytän klassisen hieronnan otteiden sijaan paljon muitakin tekniikoita, kuten sormia, rystysiä, nyrkkiä, kyynärpäätä ja kyynärvartta. Nämä ovat tyypillisiä faskiakäsittelyn otteita. Myös mekaanisia apuvälineitä esim. kalvorautoja voidaan käyttää, jotka itseltänikin löytyvät.
Faskiatekniikoilla pyritään vapauttamaan kudosta, jolloin kalvokerrosten liuku toisiaan vasten on mahdollista. Liuku rakenteiden välillä on tärkeää jo pelkästään liikkuvuuden kannalta. Faskiatekniikoita käyttäessä käytetään vain vähän öljyä tai väliainetta, jottei liu’uttaisi pelkästään ihon päällä, vaan faskiassa.
Faskiatekniikoita käytettäessä tarkastellaan myös faskiaalisten jatkumoiden eli myofaskiaalisen järjestelmän merkitystä eri alueiden lihasten välillä.
Mikä on faskia?
Faskia on sidekudosta, jota on heti ihon alla, lihasten päällä, lihasten eri kerroksissa, jänteissä, luun päällä, nivelkapseleissa ja sisäelinten ympärillä. Se ympäröi meitä kokonaisuutena.
Lähes siis kaikki kudoksemme sisältävät sidekudosta eri muodoissa.
Suurin osa hermostosta on sidekudosta ja verisuonisto kulkee hermostossa. Myös lymfakierto kiertää faskioiden välissä.
Faskia on kolmiulotteinen verkko, joka ympäröi koko kehoa ja sen tehtävä on paketoida sekä erotella eri kudokset. Faskia onkin voiman ja jännityksen välittäjä, joka pitää yllä asennon sekä ryhdin.
Se luo myös kulkuväyliä hermoille ja verisuonille sekä yhdistää eri rakenteet toisiinsa.
Faskia toimii välittäjänä, joka sitoo kaiken yhteen.
Faskian kautta olemme siis yksi iso kokonaisuus.
Myofaskia
Käsite myofaskia on viittaus siihen, että lihaskudos (myo-) ja sitä ympäröivä sidekudoksinen verkko (faskia) ovat erottomalla tavalla yhteen sidottu
Thomas W, Myers, Anatomy Trains
Myofaskialla tarkoitetaan lihasta ja sen sidekudosrakenteita.
Myofaskiaalikudos on todennäköisesti kehon laajin ja tiheimmin hermotettu tuntoelin. Se ei ole pelkästään anatominen rakenne, vaan se voidaan määritellä koko kehon kattavaksi voimansiirtojärjestelmäksi.
Lähteet: Ari-Pekka Lindberg (Täsmäliike), Thomas W Myers (Anatomy Trains)
Sekä koulutusmateriaalit: Jyväskylän hierojakoulu, Ari-Pekka Lindberg (Anatomy Trains), Harri Rovio, Osteopaatti